کرانه شمال – مجید ساجدی فر: متاسفانه حواشی حوزه آرد و نان در مازندران کم نیست و اگر اهل خبر و فضای مجازی باشید کم و بیش در جریان آن ها قرار دارید. حواشی و تخلفاتی که از دهه های قبل کم و بیش وجود داشتند اما پس از اجرای مرحله نخست جراحی اقتصادی در […]
کرانه شمال – مجید ساجدی فر: متاسفانه حواشی حوزه آرد و نان در مازندران کم نیست و اگر اهل خبر و فضای مجازی باشید کم و بیش در جریان آن ها قرار دارید.
حواشی و تخلفاتی که از دهه های قبل کم و بیش وجود داشتند اما پس از اجرای مرحله نخست جراحی اقتصادی در کشور در راستای واقعی شدن قیمت ها که موجب افزایش تورم و گرانی در جامعه شد، شاهد افزایش تخلفات و حواشی اینچنینی هستیم.
کمبود نگران کننده نان، کم رغبتی نانوایان به پخت به دلیل مسائل حوزه آرد، صف های طویل نان، خرید و فروش آزاد آرد، افزایش چند برابری نان آزاد در مغازه ها و فروشگاه ها و… از جمله مسائلی است که اخیرا در حوزه آرد و نان مطرح می شود و نیاز به بررسی و برخورد نهادهای متولی دارد.
چندی قبل نیز جلسه بررسی مسائل و دغدغه هایش نانوایان مرکز استان با محوریت کاهش سرانه آرد به همت اتحادیه خبازان شهرستان در محل اتاق اصناف مرکز استان با حضور سه نماینده مازندران در مجلس برگزار شد و خبازان حاضر در این جلسه به اتفاق، کاهش سرانه آرد را امری غیر کارشناسانه و مساله ساز عنوان کرده اند.
البته مسائل این حوزه بسیار گسترده تر از موارد ذکر شده است و ابعاد دیگری هم دارد که نیاز به ورود جدی شخص استاندار و نهادهای قضایی و امنیتی استان دارد.
برای آگاهی از مهم ترین مسائل و دغدغه های خبازان به سراغ یکی از با سابقه ترین خبازان استان رفتیم و نظر وی را در این باره جویا شدیم.
اردشیر منصور کیایی رئیس اتحادیه خبازان شهرستان تنکابن در گفت و گو با کرانه شمال اظهار کرد: بر خلاف میلم ۲۲ سال خبازم. امروزه متاسفانه خبازان در کشور ما جایگاهی ندارند فقط محکوم به پختن هستند و حق هیچگونه اظهارنظر پیرامون مسائل شغل خود را ندارند اما من امروز می خواهم قدری درباره مشکلات و مصائب خبازان سخن بگویم.
وی افزود: در کشور ما دولت محترم هر سه چهار سال، یکبار آن هم به صورت قطره چکانی، نرخ نان را افزایش می دهد در صورتی که امروز با توجه به وضعیت اقتصادی کشور، یک قرص نان از یک عدد شکلات ارزان تر است.
رئیس اتحادیه خبازان شهرستان تنکابن، تصریح کرد: یکی از مسائل خبازان مجوزهای بی رویه و خارج از اصول است. سامانه ملی مجوزها حرکت اشتباهی بود که از دولت گذشته راه اندازی شد و ظاهرا تدبیر و درایتی در پشت آن وجود نداشت. چرا که سامانه، صدور جواز نانوایی را برای هر کسی بلامانع می داند و این خود تبدیل به یکی از بزرگترین مسائل این قشر شده است.
منصور کیایی ادامه داد: در حالی که قضیه نان در ایران با تمامی صنوف متفاوت است و باید طبق نیاز تولید گردد. به عنوان مثال اگر در مازندران که روزانه مثلا ۱۵ میلیون قرص نان نیاز مردم است ۲۰ میلیون نان تولید شود، چه اتفاقی می افتد؟ یا نان مازاد راهی سطل زباله می شود یا به نان خشک تبدیل می شود یا روانه دامداری ها و… می شود. آیا هدف دولت چنین است؟ قطعا خیر.
وی بیان کرد: بر اساس مرقومه استانداری پس از صدور جواز، دولت هیچ گونه مسئولیتی درباره تامین آرد ندارد که این موضوع واقعا انسان را به تفکر وا می دارد وقتی تامین آرد نشود اساسا برای چه جواز صادر می شود؟ مگر نه اینکه صدور این جواز در راستای اشتغالزایی است. متاسفانه اقداماتی انجام شد که نانوایی های ما تبدیل به داروخانه های شبانه روزی شده اند!
رئیس اتحادیه خبازان شهرستان تنکابن، افزود: بارها گفتیم کسانی که زیر کولر سرد نشسته اند، نمی توانند برای نانوایانی که کنار کوره کار می کنند، تصمیمات سنجیده و منطقی بگیرند. دود این تصمیمات ویران کننده به چشم نانوایان و مردم خواهد رفت.
مسائل دستگاه پز کتابی عریض و طویل است
منصور کیایی، تصریح کرد: مساله بعدی نصب دستگاه پز به عنوان میزان سنجش پخت خبازان در کشور است که اگر بخواهم به همه مسائل آن بپردازم، کتابی عریض و طویل خواهد شد. ما موافق هر چیزی که از سرمایه کشور حراست نماید، هستیم. ولی اینکه برخی مسئولان وزارت اقتصاد فقط زیر پای خود را نگاه می کنند و ۱۰۰ متر جلوتر خود را نمی بینند، زیان بار است.
وی ادامه داد: اشکال نخست آن است که متولیان می بایست پس از نصب دستگاه ها، نمایندگان خود را به استان ها و شهرستان ها می فرستادند تا به نانوایان آموزش دهند که از هر کسیه آرد چند قرص بربری، لواش، سنگ و تافتون پخت نمایند تا نانوا دقیقا بداند با این دستگاه چه کند؟ اما یکسری مسئولان وزارت اقتصاد برای خوش خدمتی نزد وزیر و اشتباه جلوه دادن راهکارهای مدیران گذشته، ظاهرا تصمیم گرفتند که یک شبه ایران را گلستان کنند، تلاش کردند از هر طریقی از سهیمه آرد نانوایی ها کم کنند که یکی از آن ها، تراکنش نامتعارف است به این معنی که اگر در یک روز در یک نانوایی ۴ بار از یک کارت استفاده شود دچار تراکنش نامتعارف شده است. نخست آن که نانوا که نمی تواند از کارت ها استعلام بگیرد که هر کدام چند بار استفاده شده است. دوم نانوا باید نان بپزد نه اینکه مسئول کنترل کارت باشد. آیا سزاوار است نانوا یک نیروی جدید صرفا برای چک کردن کارت ها استخدام کند؟ اینکه نمی شود به طور ناگهانی، سهمیه پنجاه، شصت ساله نانوایی ها را نا دیده گرفت و از سهمیه او چند ده کیسه حذف کرد. واقعا دارید با نانوایی ها چکار می کنید آیا این عملا نابود کردن نانواها نیست؟
رئیس اتحادیه خبازان شهرستان تنکابن، اظهار کرد: سال های سال است که رئیس آرد و نان در کشور رئیس جمهور، در استان ها استانداران و در شهرستان ها فرمانداران هستند و در کنار آن ها دستگاه هایی چون صمت، غله و اتحادیه و دو سه نهاد دیگر نیز حضور دارند. سوال من این است چرا تمام تخلف های نانوایان منتج به جریمه می شود؟ این همه نانواها را به تعزیرات بردید چه نتیجه داد؟
منصور کیایی، افزود: سابقا متولی این امور، کارگروه آرد و نان بود اگر احیانا یک نانوایی تخلف می کرد از سهمیه اش کم و به نزدیک ترین نانوایی آن منطقه اضافه می شد تا مردم آنجا با کمبود نان مواجه نشوند. اما اکنون همه آردها به تهران ارجاع داده می شود و اینگونه نظام توزیع آرد و نان به هم خورده است و مردم خبازان ناراضی اند. اما برخی به عنوان خوش خدمتی می خواهند به وزیر بگویند که ماهانه ۴۰۰ میلیون کیسه آرد در کشور ذخیره شد.
وی تصریح کرد: در فروردین ماه امسال ۵۰ هزار کیسه از سهمیه آرد مازندران کم شد. مسئولان توجه کنند که با این کار عملا نان از سفره مردم کاهش می یابد و این مردم هستند که زیان می بینند. چرا در امور مربوط به آرد و نان از نظرات خبازان استفاده نمی کنید؟ نرخ نان، هزینه های آب، برق و گاز و … حتی هزینه دستمزد کارگر نانوایی را شما تعیین می کنید بدون آن که دخل و خرج ما را در نظر بگیرید!
رئیس اتحادیه خبازان شهرستان تنکابن، ادامه داد: با این همه مصیبت هایی که نانوایان با آن دست به گریبان اند، کدام دولت جوانمردی تا به امروز شهامت داشت از خبازان بپرسد در شغلی که سرمایه، زندگی و جوانی خود را پای آن گذاشتید، نرخ سوختن تان کنار کوره چقدر است؟ چرا فقط به نانواها فشار وارد می کنید گویا که نانواها تنها برای جریمه شدن و پیمودن پله های تعزیرات آفریده شده اند! در حالی که در شایر مشاغل، سایر کالاها هر روز و متناسب با تورم جامعه افزایش قیمت دارند و با آن ها برخوردی نمی شود.
دولت درگاه ملی مجوز نانوایی ها را ببندد
منصور کیایی، بیان کرد: شما باعث شدید که نانوایان نیروهای انسانی خود را خانه نشین کنند و به رباط پناهنده شوند. قبلا در هر نانوایی ۵ کارگر نان می خوردند و نان نیز از کیفیت بالایی برخوردار بود. اما امروز برخی مثل مهندس ج… نانوا را آرد فروش معرفی می کنند! بی تدبیری های شما و متولیان دولت گذشته باعث شد نانوا آرد فروش شود. بسیاری از مدیران آمدند و رفتند و در خوش خدمتی به دولت، حتی لوح تقدیر نیز از روسای جمهور گرفتند. اما به زودی فراموش شدند چرا که آن لوح تقدیرها صوری و تشریفاتی است. آن لوح تقدیر ارزشمند است که از سوی مردم و رضایت آن ها باشد. اگر در قلب ملت جای گرفتید آن لوح تقدیر ماندگار است.
وی اذعان کرد: امیدوارم امروز دولت آقای رئیسی قبل از آنکه دیر شود، درگاه ملی مجوزها را برای صدور نانوایی ها ببندد. چون صدور جواز بی رویه در کشور نانواها را نا امید و خانه نشین و متضرر کرده است. اجاره مغازه نانوایی ها در استان از حدود یکی دومیلیون در سال های گذشته به چهل پنجاه میلیون در یکی دو سال اخیر رسیده است صدای شکستن استخوان خباز گوش فلک را کر کرده، بشنوید صدای شکستن استخوان خبازان را!
رئیس اتحادیه خبازان شهرستان تنکابن، افزود: من از آقای استاندار به عنوان پدر سیاسی استان می خواهم که نگذارند بیش از این دولت در این مورد خسارت ببیند. پیشنهاد من به آقای حسینی پور این است که میزبان خبازان باشند. آقای استاندار ما انتظار داشتیم حضرتعالی را زیارت کنیم مسائل را حضورا خدمتتان عرض کنیم. اگر بنده را پذیرا نیستید حاج پرویز شریفی سوادکوهی نماینده اسبق خبازان (کسی که شرف و وجدان خود را با پول نفروخت) را به حضورتان بپذیرید.
منصور کیایی، تصریح کرد: مازندران رتبه اول دلالی در حوزه آرد را دارد و اظهارات اخیر آقای اژه ای رئیس دستگاه قضا موید ادعای من است. مافیای آرد در مازندران سابقه دیرینه دارد. در سال های ۹۴ و ۹۵ در زمان ربیع فلاح کارخانه داران آرد استان اقدام به گرانفروشی خودسرانه آرد کردند. در نهایت با همه دوندگی ها در شعبه ۵ دیوان عدالت رای قطعی به نفع ۴ هزار خباز مازندران صادر شد. متاسفانه با خیانت و شهادت دروغ چند خباز و چند دستگاه دولتی استان، رای قطعی دیوان که به نفع ۴ هزار خباز به مبلغ ۴ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان بود در این استان مصادره و لگد مال شد. انتظار داریم این موارد دیگر در استان تکرار نگردد.
وی بیان کرد: مورد بعدی قضیه کنجد است که بر خلاف سایر استان ها در سطح نانوایی های استان ما تعریف نشده و خلاف است و این آسیبی برای مردم استان است. چرا که تعریف نشدن کنجد موجب اخذ بیشتر پول از مردم می شود و تنها کسی که آسیب می بیند خود مازندران است. از آن جا که درامد حاصل از یک کیسه نان با هزینه های نانوایی (شاطر، کمک شاطر، آب برق و گاز و…) همخوانی ندارد، نانوا مجبور است مابقی هزینه های خود را از راه کنجد در بیاورد. حتی در پخت نان سنگگ که کنجدی شدن آن در دستگاه به اندازه ۵ نان تعریف می شود. اینگونه اگر نانوا متقلب باشد می تواند روزانه دو تا سه کیسه آرد ذخیره کند و باز بساط و بازار عامل توزیع، رمالان و دلالان داغ می شود و سود کلانی می برند.
رئیس اتحادیه خبازان شهرستان تنکابن، در پایان گفت: من به دنبال منافع دنیوی نیستم از شما استاندار محترم خواهش می کنم به عنوان والی مازندران، نمایندگان خبازان استان را بپذیرید امیدوارم که درباره قضیه کنجد تصمیم عادلانه بگیرید و برای رفع سایر مواردی که ذکر شد، تصمیماتی عاقلانه و عاجل بگیرید. ان شاء الله.
فرصت یک ماهه استاندار برای حل همه مشکلات تامین آرد
اتفاقا در اخیرا شورای آرد و نان استان با حضور شخص استاندار برگزار شد و مسائل و دغدغه های این قشر مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
سید محمود حسینی پور در این جلسه با تاکید بر موضوع نان و برنامه دولت برای مدیریت و هوشمند سازی آرد و نان هنوز برای مردم به درستی اطلاع رسانی نشده است، گفت: دولت تمام هم و غم خود را برای اجرای هوشمند سازی آرد و نان گذاشته است، اما اکنون به دلیل طولانی شدن صف های نانواییها و بی کیفیتی نان به ضعف مدیریتی در دستگاه مربوطه تبدیل شد. همه مسئولان دولتی و بخش خصوصی از جمله توزیع کنندگان آرد و اتحادیه خبازان باید پاسخگو باشند. چرا که قبل از اجرای طرح هوشمند سازی آرد و نان دسترسی مردم به نان بهتر بود و نانوایان هم راضی تر بودند، اما اکنون به رغم صرفه جویی های زیادی که در بیت المال در هوشمند سازی آرد و نان داشته ایم، اما متهم به ضعف در مدیریت افکار عمومی هستیم و در واقع باید همواره با ارایه خدمات مطلوب از مردم به عنوان مهمترین سرمایه اجتماعی مراقبت کنیم.
وی ضمن فرصت یک ماهه برای حل همه مشکلات تامین آرد، افزود: باید مسایلی مانند کیفیت نان که پایین آمده است، صف ها طولانی را که به ۲ ساعت معطلی رسیده است ، این که دسترسی مردم به نان کم شد و تردد برای خرید نان بسیار زیاد شد؛ حل و فصل شود. همین جا به اعضای شورای آرد و نان مازندران فرصت یک ماهه برای حل همه مشکلات تامین آرد، کاهش صف طولانی مردم برای تامین نان و افزایش کیفیت نان در استان می دهم. این که در نهایت بگویند هنوز بر سر دلایل کارشناسی کیفیت پایین پخت نان ناشی از نوع گندم، تبدیل گندم به آرد در کارخانجات و یا نداشتن آموزش خبازان در عمل آوری آرد، به نتیجه واحد نرسیدیم، قابل قبول نیست.
استاندار مازندران با اعلام اینکه وضعیت فعلی مردم در دسترسی به نان در نانوایی ها و کیفیت پایین نان پذیرفتنی و قابل قبول نیست، تاکید کرد: رضایت مردم در دسترسی و کیفیت نان باید جلب شود. در مدیریت آرد و نان مازندران وضعیت خوبی نداریم، از تولید گندم تا ورود و حمل و نقل و تبدیل به آرد در کارخانجات مشکلات زیادی وجود دارد. اتحادیه خبازان باید نقش محوری حل ایرادهای طرح هوشمند سازی آرد و نان را بیش از پیش داشته باشند، امروز نظارت مردمی بر نانوایی ها از سوی خبازان ضعیف شده است، این که فعالیت ها سامانه ای شد و جلوی فساد گرفته شد درست است اما اکنون در کیفیت نان و دسترسی مدن به این کالای اساسی دچار مشکل شدیم، اصلا قابل قبول نیست.
ورود وزارت اقتصاد در هوشمند سازی آرد و نان اشتباه بود
حسینی پور خواهان دوچندان شدن نظارت ها شد وگفت: ورود وزارت اقتصاد و دارایی در هوشمند سازی آرد و نان اشتباه بود. به هر حال مازندران با استان پر مسافر و گردشگر، باید در مقوله توزیع گندم و آرد و پخت نان همه چالش ها را حل و فصل کند. واردات گندم و آرد از گلستان و استان های دیگر باید بیش از پیش کارشناسی شود، کارخانجات آرد مازندران نقش مهمی در تامین آرد مورد نیاز استان دارند که باید از ظرفیت آنان استفاده کرد.
وی با اشاره به پرداخت ۴۰ درصدی یارانه دولت به واحد های نانوایی ها بیان کرد: دولت در شرایط سخت اقتصادی منافع خبازان را در نظر گرفته است و توقع داریم اتحادیه خبازان به وظایف قانونی و مسولیت پذیری خود نسبت به مردم در رعایت ساعت پخت، آموزش و عمل آوری آرد برای ارتقای کیفیت نان و کاهش محسوس صف توجه، جدی تری داشته باشند. فرمانداران نیز باید بازدید های سرزده داشته باشند، تا رفتار نانوایی ها مطابق قانون شود.
استاندار مازندران، تاکید کرد: انحرافات در هوشمند سازی آرد و نان باید از طریق بازرسان به تعزیرات اعلام و برخورد ها شدت بیابد و تعطیلی خودسرانه و بی توجهی به فرایند عمل آوری آرد و پخت نان کیفی در مازندران اصلا قابل قبول نیست و در عین حال انتظار داریم فرمانداران واحد های منظم خبازی که به مردم خدمات خوب و مفید ارایه می دهند، را تشویق کنند.
حسینی پور با اشاره به اهمیت افزایش تولید گندم در مازندران اظهار کرد: با توجه به نیاز سالانه حدود ۴۸۰ هزار تن گندم در استان که اکنون فقط حدود۱۰۰هزار تن گندم به صورت تضمینی توسط دولت خریداری و تبدیل به آرد می شود. فاصله زیادی داریم، باید در افزایش تولید گندم که ظرفیت آن در طرح جهش تولید وجود دارد، به صرت برنامه ای وارد شویم.
ور در پایان نسبت به پایین آمدن کیفیت نان و طولانی شدن صف مردم و معطلی آنان انتقاد کرد و خطاب به اعضای شورای آرد و نان به ویژه فرمانداران گفت: رضایتمندی مردم را در دسترسی و کیفیت نان، باید جلب شود.
حرف آخر
واقعیت نخست جامعه امروز این است که مردم از کمبود نان، صف های طویل و حواشی دیگر صنف نانوایی ها گلایه دارند و می گویند برای تهیه چند عدد نان باید به چند نانوایی و فروشگاه بروند و ساعت ها وقتشان گرفته می شود.
واقعیت دوم آن است که استمرار اعلام شکایت و نارضایتی مردم نشان می دهد اقدامات انجام شده و رصدهای نظارتی حوزه آرد و نان در حد کفایت نبوده و همچنان در شهرهای مازندران به ویژه ساری با کمبود نان و صف های طولانی مردم در نانوایی ها مواجهیم.
مسئولان مربوطه استانی توجه داشته باشند ایجاد عدالت در تمامی عرصهها از دغدغهها و تاکیدات رئیس جمهور است و باید تلاش شود رنج کمبود کالاهای اساسی چون نان بر رنج گرانی کالا برای اقشار مختلف مردم افزوده نگردد.
نکته یک: انتشار این گفت وگو صرفا به منظور انعکاس مسائل خبازان و تلاش مسئولان برای بهبود اوضاع است و اظهارات مصاحبه شونده بر عهده شخص وی می باشد.
نکته دو: گروه رسانه ای کرانه آمادگی دریافت و انتشار اظهارات مسئولان مربوطه در این گزارش را داراست.